Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Bier en cultuur

Bier en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ieder land kent zijn eigen mythes, normen en waarden als het aankomt op bier. Sterker nog, de Belgische biercultuur bijvoorbeeld staat sinds 2011 op de lijst voor Immaterieel Cultureel erfgoed van België. Benoemenswaardig! Maar hoe zit dat nou in Nederland? En hoe zit het bij onze buurlanden? Wij zochten het voor je uit.

Biercultuur in Nederland

Nederland kende voor de Tweede Wereldoorlog een rijke biercultuur, met flink wat Neerlandsche bierstijlen. Denk bijvoorbeeld aan Kuitbier, Gruitbier en Dort. Na de WOII is deze cultuur in verval geraakt en kende zijn opmars weer in de jaren ’80. Ondertussen kent Nederland honderden Craft-brouwerijen. Qua tappen en schenken stelt de Nederlander het van oudsher enorm op prijs als zijn getapte pils ‘2 vingers schuim’ bevat. Dit is niet alleen een culturele norm en maatstaf voor een perfect getapt pilsje geworden, maar ook dient de schuimkraag als beschermlaag voor het bier. De schuimkraag houdt (in het kort) de smaak van het bier namelijk intact. Goede eigenschap dus! Het meest voorkomende glas is voor pils 25cl (vaasje) of een 20cl glas (fluitje). Een fluitje mag nog wel eens van inhoud variëren. De halve liter is steeds meer opkomende. Nederlander dronken in 2019 volgens Kirin Holdings 79,3 liter bier per hoofd van de bevolking. De pilsconsumptie neemt af, waarde speciaalbier consumptie enorm aan het stijgen is. Yes!

Biercultuur in België

Weinig bierlanden hebben zo’n legendarische cultuur als die in België. De Nederlandse biercultuur is, zeker aan het begin van zijn tijd, voor een groot deel gebaseerd op de Belgische bierstijlen. Zo worden deze Belgische bierstijlen in de hele wereld nog gebruikt als referentie. Denk hierbij aan blond, witbier, dubbels, tripels, patersbieren en quadrupels. Geen land kent zo veel kloosterbrouwerijen en ook zijn de meeste Trappistenbrouwerijen per land in België gevestigd. Eigenlijk zijn de klassieke Belgische bierstijlen zijn zo groot geworden door puur ongeluk. België heeft enorm geleden tijdens allebei de wereldoorlogen. Daardoor konden de meeste brouwers niet de dure apparatuur betalen die nodig was voor pilsproductie. Geluk bij een ongeluk! Wellicht hadden wij niet zoveel mooie bieren uit België gekend als het anders was gelopen. Je merkt in België dat er een opkomende golf is van jonge, nieuwe generatie brouwers die zich willen afzetten van de klassieke Belgische cultuur. Dit doen zij door nieuwe bierstijlen te ontdekken en met funky ingrediënten te brouwen. Fun Fact: De Belg hecht enorme waarde aan het juiste glaswerk. Mocht je dus ooit een Belg op bezoek krijgen, schenk zijn bier in het juiste glas! Er zijn weinig recente cijfers te vinden over het gemiddeld aantal liters bier per persoon in België. Wel neemt dit cijfer al jaren af.

Biercultuur in Duitsland

Zjermany, oh Zjermany. Geen land in Europa heeft zoveel brouwerijen als onze Oosterburen. Het zijn er ongeveer 1388. Wow! De meeste brouwerijen staan in deelstaat Beieren. Opvallend aan de Duitse biercultuur is dat deze erg regionaal is. Duitsland is natuurlijk een immens land. Elke regio en deelstaat heeft zijn eigen biercultuur. Denk bijvoorbeeld aan Kölsch uit Keulen, Berliner Weisse uit Berlijn, Gose uit goslar, Rauchbier uit Bamberg enzovoorts. Er is in Duitsland over de jaren heen minder variatie in bierstijlen. Dit heeft te maken met het Reinheitsgebot, wat verbood om bijvoorbeeld kruiden toe te voegen aan bier. De Duitsers weten wel van wanten! Het standaardglas begint bij 33CL, maar eigenlijk gewoon een halve liter. Zeker voor Weizenbieren. Ook heb je in Duitsland Mass glazen, die zijn zelfs een liter! Ook Duitsland kent een enorme opkomst aan jonge, vooruitstrevende brouwers. Die laten het behoudende wat Duitsland zo lang heeft gehad graag achter zich om zich te focussen op nieuwe, funky bieren.