42. Bieren uit de vakantielanden van The BeertendersPlaylist:The Beertenders - Speciaal Bier & Food Pairing42. Bieren uit de vakantielanden van The BeertendersItamar en Dennis zijn terug van vakantie dus is het weer tijd om een nieuwe podcast op te nemen. Beide hebben een biertje meegenomen van hun vakantiebestemming. We bespreken een heerlijke fruitige IPA en een biertje dat volgens Koen net zo goed wijn had kunnen zijn. Ook bespreken we de invoering van het Corona Toegangsbewijs in de horeca. 41. "Wie gaat dit bestellen?", met Itamar VosVorige week was Dennis alleen te gast in The Beertenders vanwege de vakantie van Itamar en nu zijn de rollen omgedraaid. We bespreken met Itamar hoe hij in aanraking kwam met speciaalbier (en zelfs dacht: "wie gaat dit in godsnaam bestellen"). 40. Horeca-verhalen met Dennis van VeenItamar is met vakantie dus we hebben deze week een Dennis-special! Alles heeft een begin en een eind. Dennis zijn bierreis begon met de Leffe Blond, dus die proeven we dan ook. Hoe is Dennis het horecavak ingerold en hoe is zijn liefde voor speciaalbier ontstaan? Verder meldt hij zich ook nog eens aan voor de Bierspecialist 2021. wat dat inhoudt hoor je in deze aflevering! 39. StoutDe volgende in het rijtje is me er eentje! Deze belhamels zijn gekenmerkt door hun donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderige en bittere nasmaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. We hebben het natuurlijk over de Stout, en deze komt ik vele vormen en imperial maten! Cheers! 38. QuadrupelWe gaan het rijtje af en verder met de Quadrupel. Dit bier van hoge gisting wordt ook vaak Barley Wine genoemd en daar proeven we er dan ook 1tje van. Ook hebben we 1 van Itamar's favorieten Quadrupels meegenomen. 37. TripelWe gaan vandaag verder met het trappetje! Vandaag staat de Tripel centraal, en gaat er hier en daar wat mis. Cheers! 36. Bierproeflokaal in de WildemanVandaag zijn we op bezoek bij 1 van de favoriete cafe’s van de Beertenders en proeven we een heerlijk Rokerig biertje. 35: Eis-EisbockIn deze aflevering is Yu Mey wederom te gast. Dit keer proeven we een dezelfde Eisbock naast elkaar, zowel blik als fles waar toch wel een groot verschil te merken is. Itamar heeft zelf ge-eisbockt, met een Eisbock, dus dat werd een stevige Eis-Eisbock. 34: DubbelMisschien wel één van de meest ondergewaardeerde bierstijlen: het Dubbel biertje. Het wordt heel weinig besteld, terwijl er veel uitgesproken smaken te ontdekken zijn. Het luisteren van deze aflevering is je tijd Dubbel en Dwars waard. 33: BierkaartAls bierliefhebber weet je dat de normale kaart niet volstaat. Er hoort een tweede bij te liggen - vol met heerlijke, diverse keuzes. The Beertenders helpen horeca met het verbeteren van hun bierkaart. Daarom werd het hoog tijd om dit onderwerp eens te behandelen in de podcast. Want hoe creëer je een gevarieerde, goede bierkaart waar je zowel de bierliefhebber als de gemiddelde consument happy mee maakt. 32: WeizenVandaag verreiken wij onze smaakpapillen in een nieuwe aflevering van The Beertenders met het Duitse tarwebier Weizen. 31: IPA - Deel 2In het tweede deel van een serie van twee spreken Itamar en Dennis over de India Pale Ale. Wat is nu het echte IPA-land? Veder hebben ze het over de Beertenders Beerbox een On-Demand bierproeverij, te bestellen op www.thebeertenders.nl En het gaat over auto rijden. Heel lang over auto rijden. 30: IPA - Deel 1In het eerste deel van een serie van twee spreken Itamar en Dennis over de India Pale Ale. We hebben het over het ontstaan, de plek in de biermarkt en de hop in de IPA. 29: La Trappe (met Jan-Jasper Mijers van La Trappe)In aflevering 29 is Jan-Jasper Mijers van La Trappe te gasten. We hebben het met hem over La Trappe, monniken en paters en het maken van een goed bierassortiment. En hij heeft een wel heel speciaal cadeautje. 28: BlondVandaag bespreken de Beertenders de op 1 na populairste biersoort: de blond biertjes. Hoe zijn ze ontstaan? Waarom hadden ze bijna pils van de troon gestoot als populairste biertje? En met welk eten is het goed te combineren? 27: Goede Voornemens (spoiler: bier)De eerste aflevering van 2021 trappen we af met goede voornemens. Driekoningen is allang geweest - maar fuck dat. We speculeren over het moment dat we weer speciaalbier kunnen gaan halen in Belgie, alle ideeen voor 2020 die naar 2021 zijn geschoven, het jaaroverzicht van Untappd en de horeca. 26: Happy New YearThe Beertenders Podcast is 1 jaar oud geworden. We begonnen op 3 januari 2020. In deze aflevering blikken we terug op 1 jaar Beertenders. Wat waren de hoogtepunten van de heren? En wat wordt er gedronken met de kerstdagen? 25: De Bierbalie (met Thomas Wijns)In aflevering 25 van The Beertenders Podcast is Thomas Wijns van De Bierbalie te gast. Met zijn bedrijf biedt hij allerlei bierworkshops aan. Van onderhoud tot aan tapcursussen. In deze aflevering praat hij ons daar uitgebreid over bij. 24: Blind pils herkennen (met Yu Mey)De test der testen voor elke biersommelier. The Beertenders en Yu Mey krijgen een aantal glazen voorgeschoteld en moeten het pilsmerk blind herkennen. Zal het ze lukken - of vallen ze keihard door de mand? 23: Blik of fles? (met Yu Mey)In aflevering 23 van The Beertenders Podcast is het tijd om de smaakpapillen van Itamar, Dennis en gast Yu Mey op de proef te stellen. Er worden allerlei biertjes geserveerd met de vraag: komt deze uit een blik, of uit een fles? 22: EisbockIn aflevering 22 van The Beertenders Podcast nemen Itamar en Dennis je mee in de wondere wereld van de Eisbockken. Een heel apart bier waar je van moet houden. We drinken ook nog een IJsbokje: de Ex-Girlfriend van Jopen die als slogan heeft "Colder Than Your Ex-girlfriends Heart". Cheers! 21: KopstootjesIn alweer de 21ste aflevering van The Beertenders Podcast gaan we aan de haal met misschien wel de oudste bier-cocktail aller tijde. “Het Kopstootje” Wat is het? Hoe maak je een goede paring? En hoe komt zo iets tot stand? We proeven Orval in combinatie met Janneman Gin en Duvel met OTENBA Gin. Koppie dr bij? Cheers! 20: Food Pairing met Arvid Bergström (deel 2)In aflevering 19 en 20 van The Beertenders is Arvid Bergström te gast, bekend van het boek "Bier aan Tafel!". Deze afleveringen zijn meer een marathon dan een sprint: er worden verschillende biertjes geproeft in combinatie met allerlei soort eten. Geniet! 19: Food Pairing met Arvid Bergström (deel 1)In aflevering 19 en 20 van The Beertenders is Arvid Bergström te gast, bekend van het boek "Bier aan Tafel!". Deze afleveringen zijn meer een marathon dan een sprint: er worden verschillende biertjes geproeft in combinatie met allerlei soort eten. Geniet! 18: "Inchecken is verslavend" - (Untappd), Sin Tax Imperial Peanut Butter Stout (Mother Earth)In de 18e Beertenders hebben we het over Untappd, de app voor bierliefhebbers. Hierin kan je elk bier dat je drinkt inchecken en beoordelen. Zo krijg je een smaakprofiel, kan je bieren aanbevolen krijgen en een overzicht hebben van wat je nou lekker vindt. Maar welke biertjes hebben The Beertenders een goede beoordeling gegeven? Zit daar ook een vijf sterren beoordeling tussen? En hoeveel hebben ze er eigenlijk ingecheckt? Er moet uiteraard ook een biertje worden ingecheckt: The Beertenders hebben de Sin Tax Imperial Peanut Butter Stout van Mother Earth meegenomen. Welke beoordeling zal die krijgen? Je hoort het in deze aflevering! 17: "Hoe word ik biersommelier?" met Yu Mey, Double IPA (Klein Duimpje)De eerste Beertenders met een gast. Yu Mey Kwee is te gast. Zij geeft een opleiding tot biersommelier bij StiBON. Itamar en Dennis hebben hele leuke, boeiende lessen van haar gehad. Hoe word je biersommelier? Het komt voorbij in deze aflevering. Ook wordt er geproeft: de Double IPA van Klein Duimpje. 16: "Eine biertour durch Berlin", Grand Prestige (Hertog Jan)Wir fahren nach Deutschland! In deze 16e Beertenders Podcast gaan we naar de clubstad van Europa: Berlijn. Wat zijn de places to be? Welke bieren kan je er vinden? En wat maken die Duitsers toch zo van die bierkoningen. Tevens proeven we de volle en rijpe Grand Prestige (Großartige Errungenschaft) van Hertog Jan. 15: "30 tapkranen, altijd verschillende bieren", Zatte ('t IJ)In aflevering 15 gaan we met The Beertenders naar onze hoofdstad Amsterdam. Dennis en Itamar vertellen je over alle bierhotspots in de stad die mooier is dan Parijs. We gaan o.a. naar De Wildeman, Bar Alt, Het Arendsnest en het Delerium Café. Wat maken die tenten zo goed en welke biertjes moet je zeker proberen? Tevens proeven we een fruitige trippel: de Zatte van Brouwerij 't IJ 14: "Een wandeling door de bierhotspots in Haarlem", Wannabee (Kompaan)In deze aflevering nemen Dennis en Itamar je mee door Haarlem. The Beertenders vertellen je waar je in Haarlem moet zijn om een lekker biertje te drinken en welke bieren ze dan ook schenken. We proeven ten slotte een Haags biertje: het frisse Wannabee van Kompaan. Geniet van je weekend! 13: "Een beetje een boerenschuur", Geuze (Boon)In deze aflevering hebben the Beertenders het over het verschil tussen Lambiek en Geuze, twee belgische brouwers. Ook komen de budweisers aan bod. Uiteraard wordt er ook geproeft: dit keer de fruitige, zure Geuze van brouwerij Boon. 12: "5 centjes", Boon Kriek & PalmIn aflevering 12 hebben The Beertenders het over smaakafwijkingen. Hoe ontstaat dit, maakt het uit en hoe kan je er als bierbrouwer mee spelen? We drinken deze week niet één, maar twee biertjes: de Kriek van Boon en de Palm. 11: "The Land Of The Free", Hedgehogs On The Horizons (Uiltje)"Amerika heeft een supercoole biercultuur", aldus Beertender Itamar Vos. In deze aflevering kijken we naar de biercultuur van Amerika. Want die is interessant en heeft veel invloed op de Europese markt. Toch zijn er ook verschillen. Alles is extreem. Bier gaat van extreem fruitig tot extreem veel hop. The Beertenders nemen je mee naar The Land Of The Free in deze elfde aflevering. Er wordt ook weer gedronken: de Hedgehogs On The Horizon van Uiltje. 10: "Aan welke smaak probeer ik mijn bier te pairen?", Pilot Rock Porter (Caldera)Bier en eten! Hoe bepaal je eigenlijk welke bieren bij wat voor soort eten passen? En waarom werkt dit zo? The Beertenders leggen in detail uit hoe je goeie matches kan vinden en welke smaak-theorie daarachter zit. Ook leggen the Beertenders uit hoe je en bier-dessert samenstelt en wat daarbij belangrijk is. Ook wordt er gedronken: het romige zwartbier de Pilot Rock Porter van Caldera. 9: "Kartonachtig, natte krant. Niet zo positief.", KBS (Founders)Bier ontwikkeld door in de fles. Dus is het soms handig om 'm even weg te leggen. Daarover praten the Beertenders je bij in aflevering 9 van The Beertenders Podcast. Wat gebeurt er dan? Wat veranderd er in de smaak? Ook hebben we het over bierglazen, zuur bier en bitterheid. Ook wordt er weer een biertje weggetikt: dit maal de Stout KBS van Founders. En die is houtgerijpt met chocolade en koffie. Hoorbaar één van de lievelingsbieren van the Beertenders. 8: "Chipotle en Cassave", Lentebock (Hertog Jan)In de 8e aflevering van The Beertenders hebben we het over verkeerde klemtonen. Uiteraard is er ook nog aandacht voor bier. Waarom kiezen tussen bier en cocktails als je ook voor de mix kan gaan: de biercocktail. Dennis en Itamar praten je bij en komen al pratend op een nieuw business concept. Ook bespreken ze de verschillende bierculturen in de landen om ons heen. Ten slotte wordt er nog geproeft: dit keer kieper je de lente je giecheltje in met de Lentebock van Hertog Jan. 7: "Een wietlucht over je bier", Jever Fun (Jever)In deze aflevering hebben the Beertenders het uitgebreid over hop en bespreken we de verschillen tussen je bier in blik en je bier in fles en waarom dit de twee populaire opties zijn. Ook hebben we het over voorproeven, waarom dat bij wijn mag en bij bier niet? En waarom hebben the Beertenders het deze aflevering over klimplant? Uiteraard geen aflevering zonder proeven, dit maal de Jever Fun - een alcoholvrij bier van Bierista. Special: CoronaIk hoef uiteraard niks te zeggen over de ernst van Corona-virus. De horeca is dicht en dat is lastig voor de bier-branche. Daarom is het een mooi moment voor een extra podcast. In deze aflevering uiteraard aandacht voor het bier Corona, in hoeverre ze hier last van hebben en hoe je in deze tijd toch aan je speciaalbier-fix kan komen. 6: "Kunnen we daar niet zelf wat mee doen?", Vogelen (Oedipus)In aflevering 6 van The Beertenders Podcast kijken we naar het verschil tussen bier en wijn, trends in bier, bier en de periode van het jaar en de opkomst van de brouwerijen in Nederland en wat ze maken. Uiteraard proeven we ook weer een biertje, in deze aflevering de Berliner Weisse Vogelen van Oedipus, met bubbeltjes! 5: "Mensen dronken bier omdat het schoner was dan water", Mooi & Meedogenloos (Brouwerij de Molen)We gaan in de geschiedenis van het bier duiken. In zoveel culturen zijn er mythes over bier. Itamar en Dennis nemen je mee in de geschiedenis van bier en verschillende soorten bierstijlen. Uiteraard wordt er geproeft: dit maal de pikzwartte Mooi & Meedogenloos van Brouwerij de Molen. 4: "Tegenwoordig is het heel normaal om bij de lunch een biertje te drinken", Punk IPA (Brewdog)In de vierde aflevering van The Beertenders Podcast duiken Itamar, Dennis en Koen in hoe je in de huidige gezondheids/woke tijdsgeest met bier omgaat, hoeveel verschillende soorten bier er zijn en de opkomst van de alcoholevrije biertjes. Uiteraard wordt er ook weer een biertje geproeft: dit maal de Punk IPA van Brewdog. En daar hebben Dennis en Itamar uiteraard weer een mooi verhaal bij. 3: "Als je het niet kan, hoef je je vrienden niet bij te benen" - Quadrupel (La Trappe)Bierfestivals zijn er in alle soorten en maten. Maar welke zijn nou echt de moeite waard, hoe kan je een beetje op je portomonee letten als je gaat en hoe zorg je ervoor dat je niet lallend in de goot beland. De Beertenders geven praktisch advies en geven geweldige anekdotes over hun ervaringen met bierfestivals. Aan het eind van de aflevering is er uiteraard weer een heerlijk biertje om te proeven en te bespreken en deze week is dat de La Trappe Quadrupel. Geniet, en proost! 2: "Heineken staat praktisch in het groenteschap" - Barbãr Blonde (Brasserie Lefebvre)Het brouwproces van bier is best wel gecompliceerd. Dat toegankelijk maken voor iedereen? Laat dat maar aan The Beertenders over. In deze aflevering nemen Itamar en Dennis je mee door het brouwproces van bier. Ook hebben we het over de definitie van "extreem vers bier", warm en koud brouwen en wanneer ben je nou eigenlijk een brouwer? Uiteraard proeven we ook weer: deze week is de Barbãr Blonde van Brasserie Lefebvre aan de beurt. En dat is een doordrinker met 8% alcohol, waar je best mee uit moet kijken. 1: "Ik lust geen bier is een vreemd statement" - Biere Bock (Brothers in Law)Met zoveel keuze aan bier is "ik lust geen bier" een vreemd statement. Deze aflevering bespreken we wat een biersommelier doet, welke bieren goed bij welk voedsel passen en wie The Beertenders zijn. We hebben het over wat er nou echt altijd op de bierkaart moet staan en hoe de horeca bezig is met bier. En we drinken de Biere Bock van Brothers in Law, die volgens Koen eruit ziet als flink doorgetrokken rooibosthee.