Bier en eten - Deel 1: Wegwijs met bier en spijs
Bier en eten, bier-spijs, beer-foodpairing. Allemaal dezelfde betekenis. En het is allemaal hot en happening. Steeds vaker zie je te gekke bier-spijscombinaties op menukaarten van restaurants. Steeds vaker hoor je biersommeliers in restaurants proeverijen geven en misschien heb je zelf wel eens coole biercombi’s gemaakt. Maar hoe komt een foodpairing tot stand? En wat kun jij zelf doen om een te gekke combi te maken?
Waarom bier aan tafel beter werkt dan wijn
Laat ten eerste duidelijk zijn: Wijn is HEERLIJK! We willen niets slechts zeggen over wijn-spijscombi’s en ook wij genieten met liefde van goede wijn en goede combi’s. Echter, om een paar redenen werkt bier aan tafel beter dan wijn. Wijn kent 3 grondstoffen – Druif, gist, water. Bier kent er 4 – Graan, kruid(hop), water, gist. Binnen deze grondstoffen kan je met bier veel meer kanten op dan bij bijvoorbeeld druiven. Denk bijvoorbeeld aan de ene kant een pils en aan de andere kant een stout. Wereld van verschil, compleet andere gastronomische inzetbaarheid. Uiteraard is er een mega verschil tussen een Shiraz en een Pinot Noir druif, maar deze verschillen zijn veel genuanceerder. Ook bevat bier koolzuur. Koolzuur heeft de werking om je mond te reinigen van (rest)smaak. Hierdoor kan koolzuur perfect werken met vet eten. Het koolzuur ‘snijdt’ als het ware door het vet heen.
Bier-spijs: Basisprincipes
Om een goede foodpairing tot stand te brengen heb je handvaten nodig. Laat ten eerste duidelijk zijn, je kunt alleen maar coole pairings maken als je ze proeft. Dus: Proeven, proeven en nog eens proeven. God, we love our job. Bier en spijs verhoudt zich tot 2 basisprincipes: Mondgevoel en smaakrijkdom.
Mondgevoel: Strak of filmend
Bij mondgevoel staan we stil bij hoe eten voelt in je mond. Suikers en vetten laten een soort filmlaagje achter in je mond en op je tong. Dit noemen wij daarom filmend. Zout, zuur en koolzuur laten vaak een strak gevoel achter in je mond. Dit noemen wij strak. Mondgevoel bij het bepalen van een foodpairing is onmisbaar. Je moet op zoek gaan naar de perfecte balans tussen strak en filmend.
Smaakrijkdom: Fris of Rijp
Bij het vinden van de perfecte bier-spijscombi moet je rekening houden met hoe intens het eten en het bier is dat je wil pairen. Is een bier niet intens aan smaak? Een gerecht met veel smaak zal daar overheen gaan. Geen goede combi dus. Daarnaast kun je smaak categoriseren in frisse tonen ( citroen, appel, peterselie, munt, basilicum) en rijpe tonen (truffel, paddestoelen, knoflook, gestoofd eten, vanille). Pas als je deze 2 basisprincipes duidelijk hebt, kun je op de juiste manier een foodpairing maken met een bier! Om per basissmaak inzichtelijk te maken welke smaak werkt met wat, hebben wij het één en ander voor je op een rijtje gezet.