Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Bier uit blik

Het houdt bier kennend Nederland nu al een paar jaar bezig. Bier uit blik en het is niet eens dat de bierkenners degene zijn die overtuigd moeten worden van het gebruik van blik om bier in af te vullen. Veel bierkenners en alle biersommeliers (of in ieder geval de sommeliers die ik ken) zijn het al die jaren al eens over waarom blik de toekomst is. Maar waarom is er dan toch terughoudendheid? En wat zijn dan eigenlijk de voordelen van blik?

Terughoudend

De meeste terughoudendheid zit hem bij de consument. Dit komt voornamelijk door het imago wat bier uit blik in de jaren heeft vergaard. Als je het met mensen over bier uit blik hebt dan denken de meeste niet meteen aan een mooi gebalanceerde I.P.A. of aan een krachtige stout. Nee het eerste wat bij mensen naar boven komt is massaproductie pils. Of misschien nog erger halve liter prijsvechter bier. Het veranderen van dat imago gaat alleen gebeuren als de voordelen van blik ook bij de gewone consument bekent worden. Maar is blik dan echt beter dan glas? En waarom dan?

Blik is niet meteen beter dan glas, blik is anders dan glas. De verschillen die er zijn kunnen een positief effect hebben op de smaak van het uiteindelijke bier wat je drinkt.

Smaakverschillen

Het eerste smaakverschil tussen blik en fles is een smaakafwijking. Bier is een levend product, dat betekend dat de smaak blijft veranderen en ontwikkelen na dat het de brouwerij verlaten heeft. Één van de grootste omgevingsfactoren die effect hebben op je bier is licht. UV straling veranderd het bier op een moleculair niveau en levert een smaakafwijking op die lightstruck heet. Het is iets wat mensen ook wel herkennen, het is namelijk de licht zurige wiet lucht die wel eens aan een Corona of een flesje Heineken geroken hebt.

Het effect van licht

Ook heeft licht een negatief effect op de mooie aromatische I.P.A.’s die de laatste paar jaren gebrouwen worden. Een I.P.A. krijgt zijn aroma’s van de hop die gebruikt is tijdens het brouwen. Maar vanaf het moment dat de hop aan het bier is toegevoegd beginnen deze aroma’s af te breken en te vervliegen. Nu voelt je hem al aankomen, licht versnelt de afbraak van deze hoparoma’s.

Er staat dan ook altijd op een bier dat je het koel en donker moet bewaren, precies om deze rede. Want de meeste bierbrouwers die glas gebruiken, gebruiken ten minste bruin glas. Bruin glas laat minder UV straling door dan bijvoorbeeld groen of blank glas. En dit is dus meteen 2-0 voor bier uit blik. Want bruin glas laat minder UV door, blik laat helemaal geen UV door.

Logistiek

Dat waren de smaakvoordelen, een aromatische I.P.A. blijft in blik beter op smaak dan in glas. Maar er is ook nog een logistieke rede om blik te gebruiken in plaats van glas. De volgende keer dat je in de supermarkt bent, loop even langs het bier schap. Hoeveel blikjes bier passen er op een plank? En hoeveel flesjes? Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te tellen, maar je ziet al snel dat twee blikjes net zoveel ruimte in nemen als één flesje. Ook kan een ieder die een blikje en een flesje op tilt voelen dat een blikje lichter is dan een flesje. De opslag en transportkosten voor blik zijn veel aantrekkelijker dan de flessen die we nu zo veel gebruiken.

Accepteer blik als uw verlosser

Toch zit de grootste tegenstander van blik nog tussen onze eigen oren. We zullen moeten gaan accepteren dat kwalitatief goed bier uit blik komt. Blik heeft een positief effect op het behoud van de smaak en het heeft een economisch voordeel voor de brouwers, retailers en de horeca. En er zullen altijd mensen zijn die zeggen dat bier uit blik anders smaakt, en ze hebben gelijk. Alleen is het nu aan ons om te vertellen dat het anders smaakt omdat het nog net zo vers smaakt als de dag dat het gebrouwen is.