Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Bierkaart maken

Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de horeca: Mooie bierkaarten. Ze komen in elke vorm en zijn bij de ene nog uitgebreider dan bij de ander. Maar wat is nou het geheim van een goede bierkaart? Waar bestaat het juiste bierassortiment uit? Welke opties heb je als horeca ondernemer? Wij leggen het je hier uit in vogelvlucht.

Bierkaart: vereisten

Ten eerste kunnen we onszelf afvragen: Wat moet er op een bierkaart staan qua informatie? Als wij horecagelegenheden adviseren, vragen wij altijd: Wat wil jij zelf weten over een bier in een horecagelegenheid? Uit vele antwoorden kunnen wij opmaken:

  • Naam van het bier
  • Brouwerij
  • Bierstijl
  • Smaakomschrijving ( evt verwerkt in een categorie)
  • (Prijs)

Zoals je kunt begrijpen, is dit flexibel. Smaakomschrijving kun je eventueel werken als een categorie (‘zwaar en donker’ of ‘fris en fruitig’). Mocht je meer info willen geven en je hebt plek genoeg, kun je er altijd een uitgebreidere beschrijving bij doen.

De prijs is niet verplicht! Een prijsvermelding is volledig transparant, maar kan soms afleiden bij het maken van een keuze. Zolang je als gastheer de juiste informatie biedt (Deze kun je bestellen, maar hij is wel duurder dan gemiddeld), is er geen sprake van een verkeerd verwachtingspatroon! Kortom: De gast moet in één oogopslag alle informatie kunnen zien om tot een gedegen keuze te komen.

Bierkaart: Ken je doelgroep!

Je kunt nog zo’n mooi bierassortiment en bierkaart hebben vol complexe (en dure) bieren, maar als jouw doelgroep geen interesse heeft in je assortiment, dan verkoop je alsnog niets. Ons advies dus: Ken je doelgroep! Heb je een onderneming die zich specialiseert in craft beer? Dan kun je er van uit gaan dat er gevorderde bierdrinkers aanschuiven. Je hoeft dus minder te investeren in een smaakomschrijving (je personeel geeft eventueel bieradvies en de bierdrinker heeft zelf kennis) en je kunt bijzondere bieren aanbieden. Ben je echter een high-traffic gelegenheid met slechts een aantal bieren op de kaart? Is jouw doelgroep geen kenner? Voorzie je bierkaart van wat meer smaakomschrijving! Zo kan je gast veel makkelijker zelf bepalen wat hij lekker vindt.

Bierkaart: De juiste indeling

Wat is nou de juiste indeling van een bierkaart? Je hebt hier, volgens ons, een paar opties voor. Wederom staat en valt het met je doelgroep. Wees je dus te allen tijde van bewust aan wie je de bierkaart gaat voorschotelen.

Indeling op basissmaak

Vaak weet een bierdrinker wat hij lekker vindt. Zoet, zout, zuur, biter, umami. Zo weet iemand vaak ook dat hij één of meerdere tonen lekker vindt in bier. Maak hier dus gebruik van! Door alle bieren in je assortiment in te delen op basissmaak, kun je het voor de gast makkelijk maken om tot een keuze te komen. Er staat vaak wel een bier in dat de gast kent. Zo kun je er dus voor zorgen dat je gast nieuwe bieren binnen zijn smaakprofiel leert kennen. Leuk!

Indeling op basis van bierstijl

Vaak kent je gast tenminste één bierstijl die hij lekker vindt. Als hij in jouw bierkaart kijkt dan herkent hij de bepaalde bierstijl, waardoor hij geneigd zal zijn binnen dat biertype te blijven. Voordeel: De gast kiest een bier dat hij waarschijnlijk lekker vindt. Nadeel: De gast zal zijn horizon niet verbreden. Hoeft natuurlijk niet, maar wel leuk als je gast door jou nieuwe bieren leert kennen.

DON’T: Alfabetische volgorde

Wil je dat je gast de weg kwijtraakt in jouw bierkaart? Deel je kaart dan in op alfabetische volgorde. Trust us, dit wil je niet doen. Alfabetische volgorde zegt NIETS over de smaak of bierstijl. Wat heeft je gast aan een naam? Precies. Niet heel veel. Tenzij hij op zoek is naar een specifiek bier. Maar dat vindt hij ook wel bij basissmaak of bierstijl.

Professionieel bieradvies

Wij geven heel graag kennis weg. Sterker nog, dat hebben we net gedaan. Er zijn nog talloze andere manieren om een bierkaart en assortiment vorm te geven. Wij helpen je graag verder. Zo kunnen we jou helpen, maar dan op maat. Contact ons voor de mogelijkheden!