Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Eisbocken

"Wat is het zwaarste bier dat je ooit gedronken heb?” Een vraag die geregeld voorbij komt als je het over bier hebt. En het is helemaal geen vreemde vraag, we houden van extremen. Er zijn weinig brouwers die een bier brouwen waarvan ze hopen dat het in de middenmoot terecht komt. Er heeft in Engeland een jaren lange strijd gevoerd tussen twee brouwers die om de beurt het sterkst gebrouwen bier op de markt wilde brengen. Maar veel interessanter dan wie het zwaarte bier brouwt is hoe krijgen ze dat alcoholpercentage tot zulke extremen. Het antwoord, eisbocken.

Wat is eisbocken?

Als ik eisbocken uit moet leggen is het een beetje het omgekeerde van distilleren. Bij het distilleren van een alcohol wordt de massa verwarmt, de alcoholen verdampen eerder dan water en stijgen op. Deze worden opgevangen en de nieuwe massa bevat minder water dan de massa waar wij mee begonnen, maar nog wel dezelfde hoeveelheid alcohol. Het alcoholpercentage is gestegen.

Eisbocken lijkt hier op, maar in plaats van verwarmen gaan we de massa bevriezen. Als de massa stijf bevroren is laten we hem langzaam ontdooien, de suikers en alcoholen zullen eerder smelten dan het water. Deze kun je opvangen en deze bevat op dit moment dan ook weer een hoger alcoholpercentage.

Brouwers doen dit natuurlijk niet alleen om een hoger alcoholpercentage te krijgen. Want niet alleen het alcoholpercentage veranderd. Doordat er water wordt onttrokken aan het bier worden ook alle smaken intenser. Denk aan limonade hoe minder water hoe zoeter hij wordt. Dit werkt hetzelfde voor kruiden en bitters die zich in het bier bevinden.

D.I.Y. eisbocken

Dan is de vraag natuurlijk, kan ik dit zelf thuis ook? En dat kan zeker! Om te beginnen moet er een bier gekozen worden. Nu kun je elk bier eisbocken, bij een pils of een I.P.A. ga je waarschijnlijk alleen bitters overhouden van de originele smaak. Daarom zou ik altijd voor een zoeter bier kiezen, denk aan een dubbel of een bock. Het bier hoeft ook niet hoog in alcohol te zijn, het kan wel. Maar een imperial stout eisbocken levert ook vaak een bier wat te veel over de extremen heen gaat.

Begin met drie flesje van 33cl. Schenk deze samen in een petfles die groot genoeg is dat het bier ook nog uit kan zetten als het bevriest. Als je wilt kan je hier nu ook kruiden of andere smaakmakers toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een stokje kaneel, een paar peperkorrels of een sinaasappelschil. Mocht je nog iets toevoegen laat het dan eerst een 24 uur infusen voordat je het in de vriezer zet. Dan de fles de vriezer in en wachten totdat het volledig bevroren is. Verstandig is minimaal 24 uur wachten. Wanneer alles bevroren is kunnen we het langzaam gaan ontdooien. De dop van de fles en op zijn kop in een maatbeker is hoe ik het doe, zorg dat je genoeg ruimte laat zodat de gesmolten vloeistof in de maatbeker kan verzamelen. Dit zet ik dan weer in de koelkast zodat het niet te snel smelt, als je het te warm weg zet smelt het te snel en smelt er meer water dan dat nodig is.

Wanneer is het klaar? Als je ongeveer één derde van het originele volume heb opgevangen in je maatbeker is je eisbock wel klaar. Je zult ook zien dat het blok ijs wat nog in de petfles zit een stuk lichter van kleur is geworden.

En dan proeven natuurlijk! Je zult merken dat er weinig tot geen koolzuur meer op je bier zit. Het uitschenken, bevriezen en weer laten ontdooien heeft er voor gezorgd dat dit allemaal vervlogen is. Maar de smaak zal super intens zijn! Aan te raden is om je eisbock niet te koud te drinken. Net onder kamertemperatuur dan komen de suikers, alcohol en de smaak waarschijnlijk het beste uit. Mocht je nog speciaal bier over hebben wat je zelf niet meer gaat drinken. Geef het niet weg op die volgende verjaardag, maar kijk of je het kan eisbocken!