Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Feiten en fabels: Alcoholvrij vs. Alcoholarm vs. 0.0 bier

We hoeven ons er na jaren niet meer voor te schamen: alcoholvrij en alcoholarm bier. Iedereen drinkt tegenwoordig wel eens een biertje met een laag alcoholpercentage. Jij niet? Zou je eens moeten doen! Maar hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt? En is alcoholvrij bier gezond? Wat is nou het verschil tussen 0.0 en alcoholvrij? En alcoholarm dan? Zoveel vragen.

Alcoholvrij

Zoals de titel van dit stuk al doet vermoeden is er veel discussie rondom het begrip ‘alcoholvrij’. In Nederland hanteren wij namelijk andere maatstaven voor ‘alcoholvrij’, dan bijvoorbeeld België en Duitsland. In Nederland noemen we bier alcoholvrij tot maximaal 0,1% alcohol. In België en Duitsland is dat bijvoorbeeld maximaal 0,5% alcohol! Best een verschil dus. Het is voor buitenlandse brouwers niet verplicht om het etiket aan te passen. Vandaar dat er zomaar meer alcohol in kan zitten! Wil je dus écht alcoholvrij drinken, check dan goed het etiket van buitenlandse bieren! Leuk feitje: In sommige vruchtensappen of overrijp fruit zit al 0,4% alcohol. Maar daar hoor je nooit iemand over hè?

Alcoholarm

Alcoholarm is een wat duidelijker begrip. Het suggereert in ieder geval niet dat het bier geen alcohol bevat. In Nederland mag alcoholarm bier zo genoemd worden bij een alcoholpercentage van maximaal 1,2%, maar wederom geldt het weer dat een buitenlandse brouwer niet verplicht is zijn etiket aan te passen. Tegenwoordig komen er prachtige alcoholarme bieren uit. Relatief lager in calorieën (mocht je dat wat uitmaken), en perfect voor een warme zomermiddag!

0.0 Bier

Ja ja, dan zijn we ein-de-lijk aangekomen bij het bier met het minste alcohol! In Nederland moet bier waar 0.0 op staat, ook echt afgerond 0.0 zijn. Er kan dus achter die laatste 0 een verwaarloosbaar percentage aan alcohol inzitten. Geen zorgen zwanger, religieus of zwaar gezond persoon: Je kunt dit veilig drinken! Maar hoe wordt alcoholvrij bier dan gemaakt? Het alcoholvrije bier komt tegenwoordig veel dichterbij het de alcoholhoudende variant. Waarom? Omdat de technieken aanzienlijk verbeterd zijn! Zo kun je een bepaalde soort gist gebruiken die bij een lagere temperatuur werkt en de werking daarvan kun je als brouwer stopzetten vlak voordat de gist alcohol gaat produceren. Ook kan je het alcoholvrije bier destilleren. Het bier wordt verhit en op die manier wordt de alcohol eruit gehaald. Een probleem kan zijn dat daarmee ook aroma’s verloren gaan. Geen paniek, die worden later weer toegevoegd! Er zijn nog andere methodes voor het produceren van alcoholvrij bier. Deze twee worden het meest gebruikt! Is alcoholvrij bier gezond(er) dan bier met alcohol? Tsja.. Gezonder misschien. Volgens het Voedingscentrum is bier niet gezond omdat het een suikerhoudende drank is. Gemiddeld zit er in een pilsje rond 45kcal per 100ML (maar met zoete bieren kan dat makkelijk oplopen), met alcoholvrij bier ligt dat aantal op 26 kcal per 100ML. Een stuk lager dus. Wij denken: Gebruik je gezonde verstand en drink met mate! Gematigde alcoholconsumptie is de beste alcoholconsumptie. En don’t drive and drive, kids.