Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Hoe smaakt mijn bierglas?

Bierglazen zijn er in allerlei soorten en maten. Van een fluitje tot een halve leo (halve liter), van proefglazen van 5cl waar letterlijk maar één slok in past tot een maß. Maar zoveel verschillende bierglazen, zoveel verschillende smaken. Het is iets wat veel mensen over het hoofd zien, maar het bierglas heeft wel degelijk invloed op hoe je bier smaakt!

Vorm

De meest directe invloed van het glas op je bier heeft te maken met de vorm. Loopt het glas taps toe of word het glas aan de bovenkant steeds wijder? Het bierglas heeft deze vormen met een reden. Als we bier zien als een grote ballenbak en de aroma’s die het bier verlaten als ballen die uit de bak proberen te springen. Als wij de aroma’s van een bier het beste tot zijn recht willen laten komen, dan hebben wij een glas nodig wat deze aroma’s opvangt. Wij moeten een muur om onze ballenbak plaatsen zodat er zoveel mogelijk ballen in de bak blijven zitten. Logischerwijs vangen wij meer ballen met een taps toelopende muur, al zou het alleen maar zo zijn omdat de opening van de ballenbak er kleiner op wordt.

Dikte

Ook de dikte van het glas heeft invloed op de smaak. Mocht je dit willen ervaren kan je dit het beste doen met een geuze. Er is namelijk een rede dat de klassiek Belgische geuze glazen zo dik als jampotten zijn. Een dikkerglas voelt op onze lippen ronden en minder scherp aan. Op het moment dat wij iets op gevoel ronder ervaren doet dit direct iets met ons hoofd, de smaak die volgt zal ook als minder scherp ervaren. Het tegenovergestelde is dan ook waar. Drink hetzelfde zure bier uit een dun glas en het zal zuurder smaken, puur omdat het dunnere glas scherper aanvoelt op onze lippen.

Hoogte en breedte

Tot slot de hoogte en breedte van het bierglas. Dit heeft beide invloed op het mondgevoel van het bier. Dit heeft te maken met de snelheid waarmee het bier onze mond betreed. Als een glas hoog en smal is dan moeten we het misschien wel verder kantelen voordat er bier uit stroomt, het bier stroomt door de vorm met een hogere snelheid. Een breed en laag glas kan je maar een heel klein beetje kantelen voordat er bier uit valt, maar de snelheid waarmee het bier het glas verlaat is kleiner. Hoe sneller het bier stroomt hoe frisser en scherper wij het ervaren. Neem een fluitje, smal en hoog om het bier zo snel mogelijk onze mond in te krijgen en om dat pilsje zo dorstlessend te laten smaken!

Mocht je dit thuis willen ervaren kan dit zeker, schenk één bier in twee verschillende glazen. Neem een pils en schenk de ene helft in een wijnglas, het glas van een wijnglas is meestal dun en de mond van het glas loopt naar binnen taps toe. Schenk de andere helft in het meest jampot achtige glas wat je kan vinden. Dikker en het liefst de mond van het glas wat naar buiten loopt. Je zult merken dat hetzelfde pils uit het ene glas veel frisser en dorstlessender smaakt dan uit het andere.