Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Hop: Plant en Kruid

In de laatste 500 jaar heeft hop zich weten te vestigen als hét meest toegepaste kruid in een bier. Ja, je leest het goed. Hop wordt gezien als een kruid. Maar welke hopsoorten zijn er? En waarom eigenlijk zo specifiek hop in een bier? Hoe groeit hop eigenlijk? En zijn er ook nog alternatieven op hop? Wij geven je graag alle antwoorden op deze levensvragen.

Hop: Een korte geschiedenis

Wat zou een Beertenders blog zijn zonder gezonde geschiedenisles? Voordat hop werd gebruikt in bier, brouwden mensen met een kruidenmengsel. Dit mengsel kennen wij tegenwoordig als gruit. Gruit verlengde de houdbaarheid van het bier, maar gaf het ook een aangename bitter. Gruit bevatten veel regionale ingrediënten, maar doorgaans bevatte het gagel, salie en duizendblad. Soms gebeurde het dat er per ongeluk giftige kruiden werden toegevoegd aan het bier. Onhandig! Vandaar dat in. 1516 het Reinheitsgebot werd ingevoerd in Duitsland. Dat was een wet waarin strenge eisen werden gesteld aan bier. Één van de wetten was dat bier alleen maar hop mocht bevatten al kruid. Toen het Duitse Hoppenbier verder in Europa populair werd, verloor het bier zonder hop zijn populariteit.

Wat doet hop dan precies?

Allereerst: Hop (voluit Humulus Lupus) is een klimplant van de Cannabinacae familie. Je raadt het goed: Dat is familie van de cannabisplant. We gebruiken, net als bij cannabis voor bierbrouwen dan ook alleen de vrouwelijke hopbel. Ook hennep kan succesvol in bier worden gebruikt, maar hop leent zich beter. Geloof het of niet, maar hop kan in zijn groeiperiode zo’n 30 cm (!!!) per dag groeien. Google die shit. Er zijn 3 typen hop: • Aromahop – Deze hop wordt gebruik om hop aroma’s (geuren) aan het bier toe te voegen. • Bitterhop – verrassing: Deze hop wordt gebruikt voor de bitters in het bier. • Dual Purpose hop – Deze hop wordt gebruikt voor beide doeleinden! Bitters en aroma dus. Om het nog een klein beetje ingewikkelder te maken: binnen deze 3 typen zijn er meer dan 250 soorten hop, met ieder een ander geur- en bitterprofiel. Deze hops hebben de meest uiteenlopende namen! Denk aan Simcoe, Sorachi Ace, Talus en Motueka. Maar wat doet hop dan precies? Hop wordt om een aantal redenen gebruikt. • De voornaamste redenen zijn dat hop een aangenaam bitter- en aroma-profiel aan het bier verleent. • Hop verlengt de houdbaarheid van een bier aanzienlijk, want het werkt antiseptisch. • Hop verbetert de schuimstabiliteit van een bier. Nice! Wonderkruid.

Hop: Alternatieven

In Nederland moét bier tenminste één hopbel bevatten om bier te heten, maar dat neemt niet weg dat er geen interessante alternatieven zijn. Zoals eerder vermeld in dit artikel wordt er nog steeds (en steeds meer) gebrouwen met gruit. Dit kruidenmengsel is minder bitter en heeft een veelzijdige kruidigheid. Daarnaast wordt bier met nog véééél meer kruiden en specerijen gebrouwen. Denk aan zoethout, kruidnagel, cacao en tonkaboon. Deze kruiden worden niet toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Enkel om extra kruidigheid te verlenen. Absoluut de moeite waard om eens een gekruid bier te proberen! Wil je suggesties? Contact ons!