Bent u 18 jaar of ouder?

Workflow

Een nieuw kopstootje - Deel 1

Voor de mensen die ons al iets langer volgen is dit geen verassing: wij houden van kopstootjes! Het is misschien wel de oudste biercocktail die er is waarbij je jenever en pils samen drinkt. Van oudsher ontstaan om het alcoholpercentage van je pilsje omhoog te brengen, bied dit oud Hollandse gebruik nieuwe opties als we de focus verschuiven. Niet alleen het omhoog brengen van het alcoholpercentage, maar het omhoog brengen van de smaken moet de hoofdrol gaan spelen. Maar hoe komt een goede pairing nou tot stand? Welke combinaties werken en welke werken niet? En waarom werkt het wel of niet?

Wat heb je nodig?

Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten bier en jenevers. En al zou je alleen al alle pilsen gaan vergelijken met een heleboel verschillende jenevers, heb je jaren nodig en waarschijnlijk op jonge leeftijd al een nieuwe lever.

Om dit een beetje in te perken hebben wij al een jenever geselecteerd. Maar is het wel echt een jenever? Of stiekem toch een gin? De spirit die wij hebben geselecteerd is Otenba. Een soort best of both worlds als het op jenever en gin aan komt.

Maar hoe zit dat dan? Nou, ze hebben dus heel veel overeenkomsten. Kon ook niet anders. Want jenever is de grootvader van gin. Toen de Britten deze Nederlandse borrel dronken, vonden ze die klap jeneverbes zo lekker dat ze besloten om hun eigen versie te maken. Dat werd gin. Beide spirits hebben (als het goed is) die karakteristieke smaak van jeneverbes. Maar waar de regelgeving voor jenever toestaat om de jeneverbes low-key te laten, daar hoort in gin die specifieke bitterheid prominent aanwezig te zijn. En waar jenever moutwijn MOET bevatten, daar MAG die ook in gin terugkomen. Otenba heeft beide. De moutwijn én de onmiskenbare jeneverbes.

Welk bier past hier bij?

We hebben dus onze spirit. Nu kunnen we daar weer van alles en nog wat bij gaan proberen, maar ook dit is niet echt goed voor je gezondheid. Daarom beginnen we met het ontleden van de spirit. Door te proeven en het smaakprofiel vast te stellen kunnen we al heel veel bieren uitsluiten. Otenba heeft voor ons een hele interessante neus, hij heeft veel jeneverbes en veel citrus. Ook een lichte bloemigheid die hem al in de geur een mooie complexiteit en een soort elegantie geeft. Voor de smaak is het sleutelwoord balans. Otenba heeft een klein zoetje, wat zich daarna doorzet in een mooie kruidigheid. Ook citrus komt in de smaak goed door en een klein pepertje op de achtergrond. Maar het meest noemenswaardig blijft de balans. Een spirit die meer dan 30% alcohol heeft maar dan toch niet meteen die alcohol burn heeft als je een slok neemt is een goede spirit! De nasmaak blijft bloemig hangen. Overal een zachte, complexe spirit met meerdere smaaklagen.

Voor ons betekent dit dat wij op zoek zijn naar bieren die niet te intens van smaak zijn en die de balans van de Otenba niet verstoord. Dus dan kan je weg gaan strepen. Eigenlijk alle bieren die hun smaak uit roast mout krijgt vielen voor ons af. Er zal in de spirit geen aansluiting zijn voor deze smaken. De bieren die we selecteren om te proeven zijn lichter van kleur, hebben al tonen van citrus en kruidigheid uit de hop. In deel 2 van deze blog een aantal voorbeelden van bieren die niet werkten. Een aantal bieren die het niet slecht deden maar ook niks bijzonders losmaakte, en daarna een aantal pairings die voor ons heel lekker zijn met de Otenba.