Bier en eten - Deel 2: Basissmaken
Bier en eten, bier-spijs, beer-foodpairing. Allemaal dezelfde betekenis. En het is allemaal hot en happening. Steeds vaker zie je te gekke bier-spijscombinaties op menukaarten van restaurants. Steeds vaker hoor je biersommeliers in restaurants proeverijen geven en misschien heb je zelf wel eens coole biercombi’s gemaakt. Maar hoe komt een foodpairing tot stand? En wat kun jij zelf doen om een te gekke combi te maken? Om per basissmaak inzichtelijk te maken welke smaak werkt met wat, hebben wij het één en ander voor je op een rijtje gezet.
Dit is deel 2 van deze blog. Lees deel 1 voor het totale plaatje.
Bitter
Bitter is een moeilijke toon om mee te pairen. Dit komt omdat bitter in een gerecht of bier vaak andere smaken overheerst. Je kunt je dus afvragen hoe lekker het is om met die he-le bittere IPA te foodpairen. Over het algemeen versterkt de ene bitter de andere bitter, dus zoek niet te veel van deze twee samen op in bier en eten. Je kunt bitter vaak pairen met vegetale tonen. Toevallig werkt de vegetale smaak van sla en paprika goed met bitter bier. Heb je een enorm fruitige NEIPA te pakken? Probeer dan eens te pairen met umami. Bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Deze twee sluiten goed op elkaar aan. Veel mensen denken dat Indiase curry’s en IPA’s goed samengaan. Het tegendeel blijkt waar. Vaak zijn IPA’s te bitter voor de subtiele, elegante smaken in de curry en nog een disclaimer: Hopbitterheid versterkt pittigheid! Test het maar eens.
Zuur
Zuur is een interessante smaak om mee te pairen. Zuur kan bepaalde smaken enorm versterken en een frisheid geven aan rijpe gerechten. Zo versterkt zuur de smaak bitter, maar tempert het de smaak zoet. Hier kan je dus mee spelen! Over het algemeen werken licht zure bieren super goed samen licht zuur eten; bijvoorbeeld een salade met lichtzure dressing. Maar pas op: Zuur en zuur versterkt elkaar ook! Alles moet binnen de perken blijven dus. Is een bier zuur door fruit? Dan gaat het perfect samen met zoete gerechten.
Zoet
Zoet is een echte allemansvriend. Zowel in de keuken als in bier. Wie houdt er nou niet van zoet? Precies. Daarom is het breed inzetbaar. Pas wel op. Iets wat te zoet is kan je tegenstaan. Zo maskeert zoet de smaak bitter, dus als je een licht zoet bier bij witlof serveert, wordt de bitter in de witlof minder! Ook werkt een lichtzoet bier bij een lichtzoet gerecht. Maar: Alles met mate! Een zoet bier hoeft niet per se een dessertbier te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dubbel met stoofpot. Zoet bier met een gerecht vol rijpe tonen. Interessant!
Zout
Zout is over het algemeen een fijne smaak als het aankomt op foodpairing. Mits het met mate is toegepast. Zout maskeert bitter en versterkt zuur. Zout is (op uitzonderingen na) geen basissmaak in bier. Deze smaak komt dus vaak uit het gerecht zelf.
Umami
Kende je deze smaak al? Dit is een officiële basissmaak afkomstig uit Japan. Het betekent vrij vertaald ‘hartig’. Het komt wel eens voor in bier, maar voornamelijk in eten. Voorbeelden van umami zijn tomaat, parmesaan en soyasaus. Het is niet alleen zout, maar ook hartig. Umami dus. Umami is fijn om mee te pairen. Het is een ietwat mysterieuze smaak die vrij elegant kan zijn. Zoetige bieren met veel rijpe tonen gaan goed met umami in gerechten. Bitters kunnen in combinatie met deze hartigheid vaak wat wrang worden. Pas hier dus mee op.
Er zijn nog ta-llo-ze elementen om rekening mee te houden. Bereiding, temperatuur, koolzuur, mondgevoel, pittigheid en ga zo maar door. En wat werkt nou wél bij pittige gerechten dan? Wij kunnen je als particulier en ondernemer daarin verder helpen. In onze bierboxen komt bier en eten uitvoerig aan zet. Schroom niet en contact ons voor meer info!